top of page
iceland.JPG

Trout

Fire & Ice

      Blant lavastein, oppvarmede kilder, villhester og et yrende fugleliv, finner man det som muligens kan betraktes som det heftigste og villeste ørretfiske på den nordlige halvkule. Jakten på den store ur-ørreten i Þingvallavatn. 

Tekst / Foto : Roy Ole Læhren Jakobsen / Fish Partner

      På sagaøyas sør-vestlige side finner man Islands største naturlige innsjø Þingvallavatn. Bare navnet får det til å gå varmt nedover ryggen som en sitrende lavastrøm på de fleste ørretfiskere som kjenner til dets innbyggere. Omgitt av flotte fjell og et frodig landskap 100 meter over havet, på stedet der den nordamerikanske- og den eurasiske tektoniske plate sklir fra hverandre, ligger den 84 km² store innsjøen lett tilgjengelig 45 minutter bilkjøring fra Reykjavik

Det krystallklare vannet siver inn via undersjøiske kilder og en del av dette vannet kommer fra områdene rundt Islands nest største isbre Langjökull. Innsjøen holder 2-3 grader celsius 

Iceland_Kristjan_thingvallavatn_1.JPG

Foto: Fish Partner - Kristjan poserer med en flott ørret fra Þingvallavatn

gjennom hele året og svake strømmer bidrar til at innsjøen ikke fryser helt til om vinteren.

TroutFire&Ice_2.jpg

David`s Creek eller "Davíðsgjá", en av de mest kjente sprekkene tilhørende den tektoniske forflytningen går igjennom Þingvallavatn. Kombinasjonen av at vannet strømmer over og filtereres av vulkansk lavastein gjør at sikten i Þingvallavatn er målt opp mot hele 100 meter. Noe som også gjør Þingvallavatn til et yrende reisemål for dykkere.

 

For ørretfiskeren er det den store monster ørreten som får det til å gløde å sitre i det bankende fiskerhjertet. Der har den siden forrige istid fått lov til å   

Foto: Roy O.L.Jakobsen - Nasjonalparken Þingvallavatn 

utvikle seg isolert fra yttre påvirkning, til å bli en svært hurtigvoksende og ettertraktet sportsfisk. Individer opp mot meteren i lengde, og i vektklassen 10-15 kilo blir årlig fanget på stangfiske fra land. Det er deres unike og fruktbare habitat som gir grunnlaget for denne unike muligheten til å vokse seg til slike enorme størrelser. I tillegg til ørreten finner man tre-pigget stingsild (Three-Spined Stickleback), og Þingvallavatn er også den eneste kjente innsjøen med hele fire forskjellige arter av den arktiske røya. 

TroutFire&Ice_3.jpg

      Da de norske vikingene med vikingen Naddod i spissen valfartet til øya fra midten av 800-tallet, var det nok ikke ørreten som stod i sentrum for utfarten. Historien forteller om stor missnøye med det norske konge-  dømmet, i tillegg til at matressursene var knappe i moderlandet. Den gang var nok reisen lengre og forbundet med flere farer enn hva den er i dag.

Foto: Roy O.L.Jakobsen - monster ørret fra Island

Med direkte fly fra Gardermoen lander man på Keflavik Internasjonale Airport etter drøye 2,5 time på vingene. Er man heldig og får bestilt fly billetter til riktig tid kommer man seg tur/retur for rundt 2000 kroner. Deretter er leiebil lett tilgjengelig på flyplassen. Det er en idè å bestille bil i god tid før avreise da prisene gjerne blir høyere jo lenger mot sommeren man kommer. Sjekk også ut dine private reiseforsikringer om hva de dekker av eventuelle skader og uhell som kan oppstå. Island har en del lunefulle "feller" som sandstormer (egen forsikring), grusveier med grov stein, hester som "gnager" lakken av bilen og mye mer. Alt dette er utleier klar over og du vil få tilbud om egne forholdsvis dyre forsikringer mot dette, da den vanlige forsikringen som er inkludert i leieprisen ikke dekker disse type skader.

I områdene rundt Þingvallavatn finner man flere muligheter for overnatting, enten man velger å bo på et av hotellene, leie seg inn på en av de mange camping-

hyttene. Eller om man ønsker å velge den litt mer primitive utgaven som telting i nasjonal-

parken. Mulighetene er mange og det meste ligger bare et taste- 

TroutFire&Ice_4.jpg

trykk unna for en gjennomsjekk. Undertegnede har på sine turer til Island valgt å bo på Sel Guesthouse, en 40 minutters biltur fra Þingvallavatn. Men sentralt nok i forhold til nødvendige ærender som matbutikk, øl-utsalg og andre fiskelokasjoner. Her finnes det tre typer overnattingsmuligheter.

TroutFire&Ice_4.png

Fish Partner er en lisensiert turoperatør som tilbyr skreddersydde fisketurer eller tilgang til de ulike private "beatsene" rundt om på Island. For Þingvallavatn kan du få tilgang på følgende beats.

Kárastaðir - Beat 1

Dette vakre beatet ligger i nordenden av Þingvallavatn hvor elva Öxarà, ørretens gyteelv løper ut i sjøen. Området er preget av et grovt lavastein landskap, og undersjøiske kanaler som kan gi et spennende fiske.

Black Cliffs - Beat 2

Er en strandlinje på den nordvestlige siden av innsjøen. Beatet er kjent for sine gigantiske ørreter der de kommer inn for å beite i munningen av elva Mòakotsà

Villingavatn - Beat 3-a

Stedet ligger der hvor elva Villingavatnsà løper ut i Þingvallavatn. Dette beatet gir til tider også et spennende fiske med tørrfluer og små nymfer

Villingavatn - Beat 3-b

Ligger ved siden av 3-a beatet og elva Villingavatnsà. Fiskeplassen er best tidlig i sesongen og gir godt fiske i månedene April-Juni

Kaldárhöfði - Beat 4

Ligger i den sør-østlige enden hvor elva Sog renner ut i Þingvallavatn. Beatet strekker seg sørover helt ned til den mindre innsjøen Úlfljótsvatn. Kaldárhöfði gir i tillegg til godt ørretfiske også et godt røyefiske fra Juni og utover sesongen. Dette er også det eneste beatet hvor slukfiske er tillatt. 

 

Villingavatn - Beat 3-d

Denne lille "hemmelige" perlen huser noen fantastisk flotte ørreter, og har lenge vært et lite vann som har gått under radaren for de fleste fiskere. Vannet er inndelt i to soner med to stangkort pr. sone, og fluefiske er det eneste tillatte fangstredskap 

TroutFire&Ice_5.jpg

Foto: Roy O.L.Jakobsen - innsatsen bestemmer resultatet

I hovedhuset, leiligheter eller små hytter. Alle innredet slik at det ikke skal stå på komforten. I umiddelbar nærhet av kjente attraksjoner og fiskemuligheter. Bl.a kan ørretfiske i elven Brùarà som renner rolig forbi gi godt fiske.

Fiskemulighetene i Þingvallavatn er mange, selv om mesteparten av strandlinjen er privat og utilgjengelig for fiskehungrige tilreisende. Den nordre enden av Þingvallavatn ligger i nasjonalparken som er stats-

grunn. Her får man fiske om man løser inn 

Veiðikortið, som i tillegg gir rett til fiske på en rekke statseide fiskevann og elver.

I nasjonalparken finnes mange små øyer, holmer og skjær som virker forlokkende på både fisk og fisker. Det som er verdt å merke seg om man ønsker å fiske på denne destinasjonen er at det i perioden mellom 20.april tom. 31.mai kun er lov til å fiske med flue. 

TroutFire&Ice_6 (1).jpg

Foto: Fish Partner - En grov ørret tatt på flue i Þingvallavatn

Men åpnes for sluk- og markfiske fra juni måned. Nasjonalparken har ikke bare et godt ørretfiske. Røyefiske om sommeren er spesielt godt her da røyene trekker inn mot de grunne partiene for å beite. Fiskemulighetene om man løser inn Veiðikortið er mange om man har mulighet til å forflytte seg fra sted til sted.

C9134142-8444-44FD-BD05-6BFA5F9599EB.jpg

Flua "Dyrbitur" er et islandskt fluemønster med mange store ørreter på samvittigheten. Navnet betyr "dyret som biter andre dyr".

Krok : Streamerkrok strl. 4-6

Bindetråd : Semperfli Nanosilk 18/0, Sort

Hode : Brassbead 4mm, Gull

Hale : Marabou, Sort inkl. flash fibre

Bakkropp : Sølvtinsel Chenille el. dubbing

Fremkropp : Ice Dubbing, Sort

Bein : Rubber legs

Fronthackle : Hanehackle el. Softhackle, Sort

Sort, hvitt og gult er ofte farger som går igjen på mange av de typisk islandske mønstrene. Men bind gjerne mønstrene i ønskede farger for å variere fisket.

      Det finnes også et mer ekslusivt fiske på utvalgte private "beats" i 

Þingvallavatn, arrangert av operatører som tilbyr alt fra fiskekort, guiding og overnatting. Alt avhengig av hvor mye du selv ønsker å legge i den totale kostnaden, og hva du er villig til å betale. Disse beatsene gir som regel et fantastisk godt fiske da de gjerne er har en tilknytning til varme kilder, elvemunninger, forkastninger og den slags som ørreten og ikke minst byttefisken tiltrekker seg av. Felles for disse beatsene er at de gjerne er

TroutFire&Ice_7.jpg

Foto: Roy Ole L. Jakobsen - Utstyret får gjerne kjørt seg på Island

at det gjerne er Fly Fish Only, restriksjoner på antall stenger per dag, og at det kun praktiseres Catch & Release. 

Fish Partner, en av de største aktørene på Island tilbyr likevel slukfiske på et av sine områder Kaldárhöfði. I tillegg til å kunne skreddersy et fiskeopphold på Island med eller uten guide. I lavlandet eller oppe på det mer utilgjengelige høylandet hvor en stor 4x4 ofte er et must. 

TroutFire&Ice_8.jpg

Foto: Roy Ole L. Jakobsen - Fish Partners Beat-1 har en spektakulær natur. Her står du og fisker midt i forkastningen området er kjent for

Når den gjennomsnittelige størrelsen på en ørret-fangst i Þingvallavatn ligger på rundt 4 kilo. Krever det å taue på et slikt monster en del av det utstyret man velger å ta med seg. Fluestengene bør være fra klasse 6 og oppover med en solid rygg. 

Da vær og vind også er et tema på Island tilsier begge disse faktorene at for spedt utstyr kan by på problemer. Snella bør i tillegg til å romme fluelina inneholde minimum 100 meter backing. Skulle du være så heldig å kroke en ørret på 85 cm. og den bestemmer seg for å stikke av, hjelper det lite hvor mye du riper på. Ørreten drar gjerne av gårde og meterne går fort når den førstes har bestemt seg.

Å miste sin livs ørret grunnet for veikt utstyr eller for lite backing er noe man bare bør ha mareritt om og ikke oppleve i virkeligheten.

 

Þingvallava-ørreten har som nevnt tidligere en forkjærlighet for fargene hvitt, gult og sort. Og streamere som Black Ghost og det islandske mønsteret Dyrbitur er kjente fiskefangere som har mange ørreter på samvittigheten. Sortimentet du drar med deg bør også inneholde varianter av andre farger for å kunne variere fisket her som hjemme.

På nymfefronten er det ulike varianter av Pheasant Tail fra krok 12 og helt ned til 16-18 som har vist seg å fungere under aktivt nymfefiske.

Et annet islandskt mønster det er verdt legge merke til og som man må ha noen eksemplarer av, er Gylfi Kristjànssons Kròkurinn, på norsk; Kroken. Dette er et mønster de flue-

fiskende islendingene selv setter på når de jakter etter ørret og røye, ja til og med på laksen har denne varianten vist seg å være god. Flua fungerer med både sort- og brun vinyl.

Vannet er kaldt året rundt og ørreten gjerne vinterstøl i begynnelsen av mai måned. Rolig varierende inntrekk med flyt- eller slow intermediate line viser seg å være den mest effektive fremgangsmåten for fisket. Det blir aldri feil å ha

09_krokurinn.jpg

Foto: Roy Ole L. Jakobsen - Gylfi Kristjànssons Kròkurinn

en rulle med fast-sink liggende i sekken om det viser seg at man må ned i vannlagene etter de store fangstene.

For streamerfisket er "tykk nok" fortom det beste tipset. 0x fluorcarbon pleier å duge om ikke de forræderske vulkansteinene, skarpe som knivblader, gjør kort prosess på utrustningen.  

Nymfene fiskes enten med en indikator hvor man selv bestemmer dybden man fisker på, eller hand-twistes langs bunnen over grunnene. Man bør påregne en del tap av fluer. At ørreten er av den glupske arten og at denne tilrøver seg en og annen forlokkende kreasjon, er det de vulkanske steinene som stjeler flest. Hekter flua seg borti en lavastein, da har du så godt som tapt den. De porøse steinene har en egen evne til å gripe tak i krokspissen, og de slipper ikke. 

Om været er godt og vannet rolig, trenger man nødvendig-

vis ikke ned under vannfilmen på jakten etter trofè fisken. Ofte ser man disse kolossale ørretene velte seg i overflaten, beitende på små mygg eller stripende vårfluer. En liten 

Black Gnat, eller en vårflueimitasjon kan like gjerne få 4 kilosen i håven som en stor zonker streamer.

TroutFire&Ice_10.jpg

Foto: Roy Ole L. Jakobsen - Undertegnede setter tilbake en flott islandsk ur-ørret

Med andre ord kan man treffe på de fleste situasjoner og forhold her som hjemme. En tanke man likevel bør ha meg seg når man reiser over for å prøve lykken. Når på døgnet setter mann inn støtet og fisker?

Ørretfiske med streameren eller nymfene kan gjerne prøves på dagtid, men det er de sene kveldstimene fra når solen går ned til tidlig natt som gir det desidert beste fisket. 

En kombinasjon av røyefiske, eller på jakt etter de vakende 

Island

Faktaboks

  • Island er 2,5 ganger større enn Danmark

  • Island er den nest største øya i Europa

  • Halvparten av øya er skapt av vulkansk aktivitet

  • Det bor omkring 340.000 mennesker på øya

  • Halvparten av disse bor i området rundt Reykjavik

  • Gjennomsnitt temperatur i Juli er 12,5 grader celsius

  • Litt over 1% av arealet er dyrket mark

  • Det finnes 1.907 km2 skog

  • På 900 tallet var 20-30% av øya dekket av skog

  • 20% av landarealet brukes som beite

  • Rundt 11% av arealet er dekket av isbreer

  • Høyeste punkt Hvannadalshnjùkur 2.110 moh

  • Det er 130 vulkaniske fjell og 200 vulkaner på øya

  • Rundt 30 av disse ansees for å være aktive

  • Hekla, Katla, Bárðarbunga og Grìmsvötn er vulkaner man mener forbereder seg på nye utbrudd

  • Lengste elv er Þjórsá, 237 kilometer

  • Største naturlige innsjø er Þingvallavatn

  • Polarrev og rømt mink er eneste rovdyr på øya

  • Ca. 250 fuglearter kan man finne om sommeren

  • Reinsdyr er blitt innført av nordmenn på øya

  • Reykjavik har i snitt 40dg med sterk kuling i året

  • Somrene er tørrere en vintrene

  • Reykjavik har 213 regndater i året

  • 1000 NOK er omtrentlig 13,600 ISK

ørretene inne på grunnene på dagtid, og tungt streamerfiske etter beistene på kveldstid. Gjør at man lett utnytter hele døgnet om man ønsker dette. 

      Island har en vakker, vill og spektakulær natur. Når sola skinner fra klar blå himmel og speiler seg i vannfilmen er det nok ikke mange steder i verden som kan måle seg med dens skjønnhet. Men ta dine forhåndsregler, for gleden trenger nødvendigvis ikke å vare evig.

TroutFire&Ice_11.jpg

Foto: Roy Ole L. Jakobsen - Når vannet ligger som et stueteppe kan du se ørreten beite i overflaten

For som de sier på Island om du skulle finne på å kommentere det fine været. "Bíðið í fimm mínútur, og þú munt sjá"

Som betyr noe slikt som "vent i fem minutter, så får du se". 

For så fort kan være skifte, særlig om våren. Fra stekende solvarme i det ene øyeblikket til bitende vind og regn bare minutter etter. Så ta med deg klær for alle årstider er det beste rådet, det inkluderer ullstillongs, lue og votter. 

Å følge med på værmeldingen er heller ingen dum idè med tanke på valg av fiskeplass, særlig om man fisker i nasjonalpark området der man har mye strandlinje å fiske på. Å ha 12 m/s vind i ryggen er bedre enn å måtte stå med den hylende vinden i ansiktet. Yr.no fungerer godt, og viser seg å være treffende i sine spådommer også på Island. 

      Tilhørende Fish Partner og Þingvallavatn ligger en ukjent og til nå hemmelig fiskeperle med navnet Villingavatn. Et lite tjern som i mange år har gått under radaren for de fleste fluefiskere, og som lenge kun ble fisket av veldig få personer. Vannet har elvetilknytning til Þingvallavatn som tillater ørreten å vandre inn i tjernet, men som blir værende på grunn av synkende vannføring i elva, og at vannet i seg selv er fantastisk næringsrikt.

Her kan man oppleve store ørreter velte seg rundt og beite på stripende vårfluer eller klekkende fjærmygg. Mer enn gjerne kaster de seg iherdig over en velplassert imitasjon. En fortynget nymfe, trukket rolig inn over

TroutFire&Ice_12.jpg

Foto: Roy Ole L. Jakobsen - En skikkelig kraftplugg fra Villingavatn

marbakken vil også kunne gi de resultater man reiste over for å få. Ørreten i Villingavatn er noe av det vakreste man kan ta på stang. Med en gyllen gul farge, sorte prikker og en K-faktor en slakteferdig julegris bare kan misunne, er det mange fluefiskere som har forelsket seg i dette til nå hemmelige vannet, som definitivt er verdt et besøk om man planlegger en tur over til denne delen av Island. 

TroutFire&Ice_13.jpg

Så kan man reise over til Island og plukke den ene trofè ørreten etter den andre, som om man skulle duppet flua i et oppdrettsanlegg? Svaret er definitivt nei!

Undertegnede ble smertelig klar over dette våren 2018. Hele kortstokken ble spilt ut på et par private beats i 

Þingvallavatn, samt en liten "joker" på et nøye utplukket område i nasjonalparken. Værskifte kom første natta på sagaøya. Et lavtrykk med en sørlig kald gufs og dertil høljende regn. Ørreten trakk seg sakte men sikkert bort fra grunnene og stilte seg opp langs bunnen for å sture. Det 

Foto: Roy Ole L. Jakobsen - Islandshester er et normalt skue rundt fiskeplassene

nyttet lite uansett hvilken taktikk man la opp til, og ingen interesse ble vist over det som ble presentert av møysommelig bundede kreasjoner. 

Dette er en del av gamet når man må bestille i god tid før man reiser, og det er ikke alltid at det klaffer slik man ønsker, rent fiskemessig. Men nye eventyr til sagaøya er allerede under planlegging. Og som hos de første bosetterne har Island fått en spesiell plass i hjertet, også for denne nordmannen. 

Artikkelen er skrevet 2018 av Roy Ole Læhren Jakobsen -  © 2018 by Roy Ole Læhren Jakobsen

www.norwegianflytyer.com

TroutFire&Ice_9.png
bottom of page